10 januari 2017

Utdelningsportfölj i portföljen

Har gjort slag i saken och allokerat 10 % av portföljen till en riktig utdelningsportfölj. Det är den tiondel av portföljen som tidigare stått i Spiltans räntefond hos mig. Har haft tankar på detta länge men aldrig riktigt tagit beslutet. Bra eller dålig tidpunkt, det får framtiden utvisa.

Bolagen som ingår i portföljen är alla, relativt sett, högutdelare. De med alla störst utdelning på de svenska storbolagslistorna har jag valt bort då jag inte tror deras utdelning är uthållig. Bland de utgallrade bolagen hittar vi t ex Telia och Kinnevik.

De tio bolag, som nu alla utgör ungefär en procent av portföljens totala värde ser nu ut som följer.

Axfood, 6,25 %
Nordea, 6,15 %
SEB, 5,50 %
Hemfosa, 5,25 %
AstraZeneca 5,20 %

Swedbank, 4,95 %
Klövern, 3,90 %
Pfizer, 3,90 %
Skanska, 3,55 %
ABB, 3,35 %

Förhoppningen är att dessa bolag även har kommande utdelningshöjningar att vänta i framtiden. I fallet Axfood så är det inte säkert att det blir en extrautdelning i år, vilket i så fall skulle innebära att direktavkastningen snarare är drygt tre procent och inte sex procent för Axfood

Snittutdelningen för dessa bolag ligger i nuläget på 4,8 %

3 kommentarer:

 1. Ser väl ut som fina bolag det där. Lite tungt i finans/fastighet men det är svårt att undvika om man jagar utdelningar. 6.25% i Axfood känns för bra för att vara sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, räknar inte heller med att det blir extrautdelning i Axfood permanent.

   Radera
 2. Jag vill påminna om att alla bolag med hög direktavkastning har det av en anledning som är bra att känna till. Anledningen är olika i varje bolag men är alltid något som skrämmer bort investerare.

  Sedan är det upp till dig att se om anledningen till den höga direktavkastningen är något som du instämmer i eller påverkas av.

  SvaraRadera