21 april 2017

Blysänket HM

Har gjort slag i saken och avyttrat merparten av mitt innehav i HM. Det finns säkerligen fortfarande goda chanser för att HM lyckas komma tillbaka till ett mer normalt läge där de klarar av att behålla sin vinstmarginal på nuvarande nivå eller lite högre nivå samtidigt som omsättningen fortsätter att öka. Men att ha lite drygt 8 % av hela portföljen anförtrodd till Karl-Johan och Stefan känns i nuläget inte rätt.

Särskilt inte när utdelningarna legat platt under flera år och företaget inte direkt signalerar några höjningar. Feta katter som växer långsamt kan vara helt okej att äga, om det blir fokus på t ex utdelningar och andra allmänt aktieägarvänliga aktiviteter. Men här känns det snarare tvärtom. Man har avsiktligt minskat insynen i aktiviteterna och fortsätter envist att hävda att man är ett renodlat tillväxtbolag.

Det är helt ok med mig, men då känns runt 1 % i allokering till HM mera rimlig. De främsta ersättarna blir en del preferensaktier tillsvidare. Har inte helt köpt klart ännu.

Totalavkastningen i HM stannar på ungefär plus minus noll när samtliga transaktioner sedan 2012 är inräknade, trist, men så kan det gå när man tar stora positioner i enskilda innehav. Med 1 % i HM känns det mer acceptabel att se hur kursen i bästa fall konsoliderar sig fram ytterligare några år innan vi säkert vet vart vi är på väg i HM.

Minskat HM.

2 kommentarer:

  1. Sålde halva mitt innehav igår. Känns skönt. Jag tror att HM har en mycket lång uppförsbacke framför sig, och så pass tålmodig är inte Snålgrisen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gjorde du nog helt rätt i, uppförsbacken kan komma att hålla i sig längre av de flesta förmodligen vill tro.

      Radera