16 april 2017

Preferensportfölj

Preferensaktier har i många fall pressats en del senaste månaderna på grund av bland annat farhågor om högre räntor, vilket gjort att direktavkastningen på rådande kurser börjar se väldigt intressant ut i flera av fallen.

Frågan är till vilken risk?

Jag har hittills valt att inte äga några preferensaktier eftersom det funnits bättre alternativ, vill man t ex ha riktigt hög direktavkastning kan man t ex köpa utländska REIT-bolag. Har för närvarande lite drygt 5 % av portföljen i dessa, men känner mig inte särskilt sugen på att utöka detta med tanke på den svaga kronan.

En dollarkurs på över 9 kronor har förmodligen större chans att röra sig nedåt än uppåt.

Lutar alltså åt att köpa några preferensaktier inom kort, frågan är vilka man skall välja. Det finns onekligen ett par att välja på.

Spontant har jag tittat på bl a:

Corem Property Group Pref
SAS Pref
Klövern Pref
Oscar Properties Pref
ALM Equity Pref
Tobin Pref

En övervägande majoritet inom fastighetsbranschen, dessutom i bolag som främst utvecklar och säljer fastigheter snarare än förvaltar dem (vilket jag ser som högre risk). Sedan har vi SAS-preffen som vi hittar inom flygindustrin, en bransch jag verkligen ratar - men kan inte låta bli att köpa argumentet att SAS trots allt vid behov kommer räddas av staten - då en stor del av infrastrukturen i Sveriges inrikesflyg bygger på just SAS.

Hur som helst, funderar nog lite till på detta. Blir det några transaktioner så kommer det inte bli många procent av portföljen som blir preffar. Men, nivån på direktavkastningen är lockande och (tyvärr) tycker jag fastighetsbranschen är en bransch som är intressant att följa.

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hej Gustav,

   Nix, ej kollat förrän du tipsade. Verkar intressant, men känns som den har väldigt låg omsättning.

   Radera
 2. Snålgrisarna har en hel del preferensaktier som vi trivs med: sas, balder, heimstaden, akelius, volati, wells fargo. De är hyfsat stabila men har trillar ner en bit i värde under senaste tiden. Dags att köpa på sig mer kanske?

  SvaraRadera
 3. Klövern (Kontorslokaler) och Hemfosa (Samhällslokaler), är två exempel (där båda just nu är generellt sett något lägre prissatta (med rätta?) jämfört med andra (Akelius, som börjat klättra lite då utdelning närmar sig.

  SvaraRadera