18 juli 2017

Avkastning på 1800-talet

Jag tänkte slå in lite öppna dörrar. Att utdelningar spelar roll kan nog de flesta skriva under, men i vilken utsträckning? S&P500 erbjuder data från 1871 och under 30-årsperioden fram till 1900-talets början var den inflationsjusterade avkastningen lite drygt 100 % exklusive utdelningar.

Inklusive återinvesterade utdelningar, alltså inte bara återlagda utdelningar utan även återinvesterade med ränta på ränta-effekten, var avkastningen istället omkring 425 % eller cirka 150 % bättre.

Det här väcker en del reflektioner.Förutom det uppenbara, att avkastningen var betydligt bättre, fick man faktiskt en absolut positiv avkastning samtliga 29 år, trots att index backade hela elva av 29 gånger under den här perioden. Av de negativa perioderna var fem år dessutom tvåsiffrigt negativa.

Den genomsnittliga årliga direktavkastningen var 5,22 % under 29-årsperioden, alltså betydligt högre än vad det ligger på idag.

Varje gång index backade fick man en utdelning som kunde återinvesteras i mer ägande vilket innebar större avkastning kommande år. Det spelar mindre roll om utdelningen ökade eller minskade enskilda år, det blev ändå en absolut avkastning som antingen kunde användas i eller utanför marknaden utan att man tvingats sälja några av sina marknadsandelar.

Givet att man inte är en superinvesterare som år efter kan hoppa mellan de aktier som ständigt bjuder på kurstillväxt är just ett kontinuerligt ökande av ägandet det som avgör den långsiktiga avkastningen. Aktiekurser som minskar i värde innebär fortfarande att du äger lika mycket av bolaget, och därmed har samma rätt till delning av framtida vinster (främst i form av utdelning).

Trots att bilden visar utvecklingen för över 100 år sedan är principen faktiskt idag exakt densamma, man köper tillgångar och får något tillbaka. Helt fantastiskt.

Lär återkomma med mer statistik från 1900-talet i kommande inlägg.


2 kommentarer:

  1. Vart kommer statistiken från? Källa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma som i inlägget https://aktiedepan.blogspot.se/2017/03/utdelningsinvestering-en-fluga.html

      Radera